Penjelasan dan Contoh Soal Narrative Text

Penjelasan dan Contoh Soal Narrative Text Tentang Putri Salju dan Danau Toba

Posted on

The social function:

The purpose of narrative text is to entertain the readers, to tell a story or to provide an aesthetic literary experience.

Generic Structure:

Orientation : Introduces main characters in setting of place and time.

Complication: Tells the problems of the story and tell about how the main characters solve the problems.

Resolution: Tells the ending of the story.

Re-orientation/Coda: optional; provide a comment or moral value based on what has been learned from the story. (Not always)

Penjelasan dan Contoh Soal Narrative Text

Significant of the story:

  1. Focus specific and usually individualized participant.
  2. Use material processes, behavioral and verb process.
  3. Use temporal conjunction and temporal circumstances.
  4. Use past tense.

Contoh Narrative Text Snow White

Snow White


Once upon a time, there lived a little girl named Snow White. She lived with her Aunt and Uncle because her parents were dead.

One day she heard her Uncle and Aunt talking about leaving Snow White in the castle because they both wanted to go to America and they didn’t have enough money to take Snow White.

Snow White did not want her Uncle and Aunt to do this so she decided it would be best if she ran away. The next morning she ran away from home when her Aunt and Uncle were having breakfast. She ran away into the woods.
She was very tired and hungry.

Then she saw this little cottage. She knocked but no one answered so she went inside and fell asleep.

Meanwhile, the seven dwarfs were coming home from work. They went inside. There they found Snow White sleeping. Then Snow White woke up. She saw the dwarfs. The dwarfs said, “What s your name?” “I am Snow White,” she said.
The dwarfs said, “If you wish, you may live here with us.” Snow White said, “Oh, I could? Thank you.” Then Snow White told the dwarfs the whole story and Snow White and the seven dwarfs lived happily ever after.


  1. What does the story tell us about?

A. It tells about Snow white and her parents

B. It tells about Snow white and the seven dwarfs

C. It tells about a reach little girl

D. It tells about the fighting of a little girl to see her parents

E. It tells about a naughty girl

  1. Snow White lived with her aunt and uncle because…

A. She did not have house

B. She worked in her aunt and uncle’s house

C. Her mother was dead

D. Her parents were dead

E. She is naughty

  1. Why did her uncle and aunt want to leave Snow white in the castle?

A. Because they loved her so much

B. Because they hated Snow white

C. Because they wanted to go to America

D. Because they bought a new house

E. Because they are poor

  1. How many dwarfs that lived with Snow white?

A. Four dwarfs

B. Five dwarfs

C. Six dwarfs

D. Seven dwarfs

E. Eight dwarfs

  1. She knocked but no one answered so she went…(paragraph four). What is the antonym of the word went?

A. Leave

B. Ran away

C. Come

D. Walk

E. Sleep


Contoh Narrative Text Legend of Lake Toba

The Legend of Lake Toba

There was a handsome man named Batara Guru Sahala, who enjoyed fishing so much. One day, he caught a fish. He was surprised to find that the fish could talk. The fish begged him to set it free.

Batara Guru sahala was so surprised and set the fish free. As soon as it was free, the fish changed into a very beautiful woman. Batara Guru sahala fell in love with that fish-woman and wanted to marry her. Batara guru Sahala also promised to keep the secret that she had been a fish and would never tell anybody about it.

They were happily married. They had two daughters. One day Batara Guru Sahala got very angry with his daughters. He could not control his temper. He shouted angrily and the word fish reached his daughters. The daughters were crying. They found their mother and told her about it.

The mother was very angry. Batara Guru Sahala broke his promise. The mother started shouting angrily, then the earth began to shake and volcanoes started to erupt. The earth formed a very big hole. People believed that the big hole became a lake. Today the lake is known as Lake Toba.

6. Why was the mother very angry? Because..

A.Her daughter were crying and found her

B. The earth began to shake and volcanoes

C. Batara Guru Sahala broke his promise

D. Batara Guru Sahala was angry

E. Batara Guru Sahala was sleep

7. What is the main idea of the fourth paraghraph?

A.How Lake Toba was formed

B. The daughters found their mother

C. Their daughters were crying

D. Batara Guru Sahara had two daughters

E. Batara Guru Sahala’s wife is a widow

8. from the text, we know that…

A. Sahala’s wife was a captured fish

B. the daughters changed into fish too

C. Sahala broke his promise to his wife

D. The daughters and father are fish

E. Sahala is fish

9. What is the purpose of the text above?

A. To entertain the readers.

B. To describe about Toba Lake

C. To report about Toba Lake

D. To give information about how to make Toba Lake

E. To invite the readers come to Toba Lake

10. What is the generic structure of this text?

A. Identification – description

B. General classification – description

C. Orientation – events – reorientation

D. Orientation – complication – resolution

E. Aim – materials – Steps

11. The text above mostly uses …… tense

A. Simple Present

B. Simple Past

C. Present Continuous

D. Simple Future

E. Simple Perfect

Key answers:

  1. B
  2. D
  3. C
  4. D
  5. C
  6. C
  7. A
  8. C
  9. A
  10. D
  11. B